De Minuut van Hautekiet (Radio1): de manier waarop we in organisaties werken heeft zijn beste tijd gehad

05-09-2016 17:22

Op 30 augustus mocht ik de minuut van Hautekiet op Radio 1 vullen. 

 

radio1.be/het-idee-van-alle-wijsheid-aan-de-top-verouderd

De manier waarop we vandaag in organisaties werken heeft zijn beste tijd gehad. Amper een derde van de medewerkers is echt betrokken bij zijn job. Bijna de helft ruilt gewoon uren voor geld. Organisaties draaien veel veranderprogramma’s, maar hoe ze worden bestuurd, top down en met veel regels en procedures, verandert nauwelijks.

Organisaties moeten leren dat mensen te vertrouwen zijn. Ze moeten vertrouwen dat verplegers graag mensen willen verzorgen en onderwijzers graag les geven. Je hebt ooit je medewerkers aangeworven om hun vakkennis, hun ideeën of omdat ze iets konden. Maar eens op de werkvloer ga je hun werk controleren, beheersen, plannen en voorschrijven hoe ze hun vak moeten doen. Als mensen weinig last hebben van regels en procedures komt de productiviteit en kwaliteit vanzelf. Waarom? Omdat professionals liever iets goeds dan iets fout doen.

Bedrijven blijven doen doen alsof de wereld planbaar is. Daarom moet een top alle beslissingen nemen. Dat idee van alle wijsheid aan de top is verouderd. Breek dus af, die piramide, bouw een organisatie als een ecosysteem en vertrouw je mensen, zo maak je al een goede start voor een organisatie die de snel veranderende wereld aankan.